Co zjeść w Maladze - 10 typowych dań, ktore musisz spróbować
Co zjeść w Maladze - 10 typowych dań, ktore musisz spróbować
Andaluzja ma bardzo bogata ofertę kulinarną, pełną owoców morza oraz mięs i zimnych zup, które na pewno każdy powinien spróbować podczas pobytu w Hiszpanii.
Lista 10 najlepszych lokalnych dań, które powinieneś spróbować w Maladze:
- Espeto de sardinas
- Fritura Malagueña
- Porra Antequerana
- Gazpachuelo Malagueño
- Ajo Blanco
- Conchas finas (różowe małże)
Boquerones (z cytryną lub octem)
Albondigas en Salsa de Almendras (Pulpety mięsne w sosie migdałowym)
Gambas al pil-pil
Ensalada Malaguena
Espeto de sardinas
Espeto de sardinas to najsłynniejsze danie w Maladze. Można je znaleźć nawet na magnesach na lodówkę. Tradycyjnie podawane w chiringuitos (barach przy plaży). Tradycyjnie gotowane nad węglem w małej łodzi rybackiej. Espeto to zazwyczaj szaszłyk z pięcioma czy sześcioma świeżymi sardynkami. Jedyną przyprawą jest odrobina oliwy z oliwek i soli morskiej. Naprawdę polecam spróbowanie tego lokalnego delikatesu. Jeden szaszłyk kosztuje zwykle około 3-5 €.
Fritura Malagueña
Smażona w głębokim tłuszczu Fritura Malagueña to tradycyjna hiszpańska potrawa z Malagi, którą można znaleźć w większości nadmorskich restauracji i tawern. To tradycyjne andaluzyjskie danie składa się z mniejszych owoców morza, takich jak skorupiaki i małe ryby, które są panierowane w mące i smażone na oleju na złoty kolor. Tradycyjnie obejmuje młodą kałamarnicę, łososia (cefalę), makrelę, krewetki, mątwy i boquerones (smażone anchois), ale zmienia się w zależności od restauracji.
Podawane z cytryną do polania. Idealne w połączeniu z ensalada de pimientos asados i zimnym piwem.
Porra Antequerana
Jedno z moich ulubionych dań w Hiszpanii. Porra Antequerana to przepyszna zimna zupa pochodzáca z małej miejscowości Antaquera, oddalonej o niecałą godzinę drogi od Malagi. Istnieje wiele wersji tej samej zupy. Najbardziej znane jest Salmorejo z Kordoby. To regionalna wersja gazpacho. Gęsta i pyszna zimna zupa pomidorowa jest sycąca i orzeźwiająca. Tradycyjnie podawany z jajkiem na twardo, małymi kwadracikami wędzonej szynki lub tuńczyka. Przy zamówieniu możesz poprosić o wegańską czy wegetariańską wersję zupę, pomijając dowolne dodatki. Bazę zupy stanowią pomidory, pieczywo, oliwa z oliwek, czosnek i czasami papryka lub ocet. Idealne danie na upalne dni, kiedy masz ochotę na coś niezbyt ciężkiego, ale sycącego i chłodzącego.
Gazpachuelo Malagueño
Gazpachuelo to mniej znane, ale jedno z najbardziej typowych dań z Malagi. Zupa została stworzona przez rybaka w El Palo (kiedyś rybacka wioska, teraz bardzo popularna nadmorska dzielnica) jako danie dla ubogich stworzone z ziemniaków, majonezu, octu winnego i wody rybnej. Obecnie podawana w restauracjach wersja tej ciepłej zupy (nie mylić z zimnym Gazpacho) zawiera kawałki krewetek, małży lub innych owoców morza. Tę rozgrzewającą zupę najlepiej spożywać w miesiącach zimowych. Często podawana z tostami i jajkiem na twardo.
Ajo Blanco
Kolejny chłodnik z naszej listy, którego najlepiej spróbować latem. Ta zupa ma wpływy mauretańskie i jest starsza niż porra antequerana czy też salmorejo. Ajo Blanco to chyba najbardziej znany chłodnik na hiszpańskim wybrzeżu Costa del Sol. W całej Andaluzji odbywa się wiele festiwali na jego cześć. To świeże danie z surowych migdałów doskonale łączy słodycz winogron z goryczką migdałów – idealne połączenie na letnie dni. Podawane latem jako orzeźwiające danie, które słynie z dodawania energii.
Concha Fina - różowe małże
Ten olbrzymi małż jest jednym z lokalnych przysmaków z Malagi. Spożywany na surowo lub w sosie pil-pil. Dostępny w lokalnych chiringuitos (barach na plaży) lub restauracjach serwujących owoce morza. Przypraw czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Buen provecho! W centrum miasta polecam spórbowanie w małej, bardzo lokalnej restauracji Marisquería Casa Vicente oraz w Marisqueria Cerveceria La Peregrina Malaga Centro
Boquerones (z cytryną lub octem)
Smażone sardele marynowane w cytrynie lub occie to chrupiące i delikatne małe rybki serwowane w całej Maladze. Polane sokiem z cytryny i podawane ze swieżym Aioli.
Albondigas en Salsa de Almendras (mięsne pulpety w sosie migdałowym)
Te smaczne klopsiki to jeden z podstawowych produktów kuchni Malagi. Albondigas (klopsiki) polane są niesamowitym sosem na bazie migdałów. Wypełnione czosnkiem, szafranem, pietruszką, oliwą z oliwek i winem to danie sprawi, że będziesz je chciał jeść każdego dnia.
Gambas al pil-pil
Klasyczne danie z Malagi, które można jeść przez cały rok. Małe krewetki przygotowane w glinianym garnku z dużą ilością oliwy z oliwek, czosnkiem i papryczkami chili. Ciesz się nim jako przystawką z chlebem i białym winem lub zimnym piwem.
Ensalada Malagueña
Tradycyjna sałatka z Malagi. Ta andaluzyjska odmiana sałatki ziemniaczanej zawiera kawałki dorsza i pomarańcze, a także zieloną oliwkę i cebulę. Bardzo smaczne i orzeźwiające danie do spożycia jako przystawka lub dodatek, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim.
The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.