Najlepsze śniadanie i brunch w Maladze
Najlepsze śniadanie i brunch w Maladze
Śniadania są bardzo ważne w kulturze hiszpańskiej i wiele osób decyduje się na jedzenie w restauracji. Typowe śniadanie to tostadas, pitufos (małe bułeczki z różnymi nadzieniami), tortilla lub churros z bogatą mleczną czekoladą. Jeśli nie jesteś fanem typowego hiszpańskiego śniadania, jest też wiele restauracji oferujących większą różnorodność, w tym naleśniki i jajka po benedyktyńsku. Większość restauracji oferujących śniadania jest otwarta około 8 rano.

Gdzie zjeść najelpsze śniadanie i brunch w Maladze
Casa Aranda €
Bardzo popularne i tanie miejsca w historycznym centrum Malagi (Calle Santos), gdzie można zamówić pitufo (tradycyjną małą kanapkę) i typowe hiszpańskie smażone churros z bogatą czekoladą do maczania. Na samą myśl o nich cieknie mi ślinka.
La Recova €
Wyjątkowa restauracja w działającym antykwariacie serwująca śniadania i obiady. Śniadanie to duża kromka chleba tostowego z wyborem past (dostępna również opcja wegetariańska i wegańska). Restauracja jest czynna do 15:00 od poniedziałku do piątku. Typowe śniadanie to tost z 6 pastami do smarowania, w tym dżemy, zurrapę, sobrasadę lub przecier pomidorowy – wszystkie domowej roboty. La Recova oferuje również lunche (pierwszy, drugi i deser za 10€)

Tejeringos €
Sieć restauracji w Maladze oferująca dobrej jakości jedzenie w bardzo przystępnych cenach. Restauracja oferuje podobme do churros Tejeringo, skąd pochodzi nazwa lokalu. Tejeringo to podobny do churros smażony ssmakołyk, pochodzący z Malagi i Grenady i Cádiz. Mniejszy, o gładszej powierzchni rarytas o kształcie gwiazdy w przekroju. Do wyboru jest także szeroki asortyment sosów do maczania jak mleczna czekolada, dulce de leche, biała czekolada, czekoladowa pralina, czekolada z orzechem laskowym. W ofercie są także typowe kanapki.
Link do strony restauracji, gdzie znajdziesz wszystkie lokalizacje: link do strony Tejeringos
Recyclo Bike Café €€
Niesamowita mała kawiarnia w centrum miasta zlokalizowana na Plaza de Camas z rowerowym wystrojem wnętrza. Kawiarnia oferuje 10% zniżki dla osób, przyjeżdzających rowerem. Otwarta codziennie od 9:00 rano (10:00 w niedziele) do północy (2:00 w weekendy). Świetne miejsce na śniadanie i brunch. W ofercie sa tyopwe kanapki oraz śniadania DIY, w których możesz wybrać wszystkie składniki, w tym naleśniki, gofry, pieczywa, jajka i wiele więcej. Oferta śniadaniowa obejmująca pitufo, kawę i sok pomarańczowy kosztuje 3,50 € od poniedziałku do piątku. Link do pełnego menu.

Brunchit €€
Szeroki asortyment śniadań i brunch w międzynarodowym stylu. Restauracja oferuje naleśniki, jajka po benedyktyńsku, tosty z awokado, brioche oraz hiszpańską tortille. Idelane zwłaszcza w weekendy. W centrum miasta znajdują się 3 lokalizacje: Calle Carreteria, Alcazabilla i Alhóndiga. Restauracja oferuje wegetariańskie oraz wegańskie opcje. Link do menu.
Café Desal €€
Super miejsce na śniadanie, brunch i obiad w historycznym centrum Malagi, w 2 centralnych lokalizacjach. Fantastyczne brunche i śniadania. Jajka po benedyktyńsku podawany są z małą porcją jogurtu z muesli, kawą i sokiem pomarańczowym. Link do konta na Instagramie.
Cafetería Framil €
Tanie miejsce na śniadanie w centrum miasta z dużym wyborem kanapek i churros (każde churro to 0,50€). Pitufos zaczynają się od 1,20€, więc jest to jedna z najtańszych opcji śniadaniowych w historycznym centrum Malagi, zaledwie kilka minut od La Plaza de La Constitución

No Piqui €€
Pyszne domowe menu śniadaniowe i brunchowe z opcjami wegetariańskimi i wegańskimi. Możesz wybierać spośród jajka po benedyktyńsku, naleśników na słodko i na słono, wegańskich tostów z awokado, bajgli, acai bowl i wiele inncyh pysznych dań. Brunch kosztuje od 5,40€ – 7,40€. Retsauracja oferuje też pyszne desery (także wegańskie). Link do pełnego menu.
Oh my Crepe €€
Dla wszystkich miłośników naleśników i nie tylko. Restauracja przy Calle San Juan posiada miejsca do siedzenia na zewnątrz i duży wybór naleśników na słodko i słono, gofrów, bajgli i pitufos (małe bułki) Zestaw naleśniki z kawą zaczynają się 4,80€.
La Desayuneria €€
Amerykańska restauracja w stylu diner blisko słynnego Mercado Atrazanas w samym sercu Historycznego Centrum. Otwarta codziennie od 8 rano, restauracja oferuje szeroki wybór naleśników (na słodko i słono, w tym gofry z kurczakiem), kanapki z grilla, jajka, omlety, koktajle mleczne i duży wybór opcji wegańskich.
Co warto wiedzieć przed zamówieniem – rodzaje pieczywa
Zamawiając śniadanie, musisz wybrać rodzaj pieczywa, a następnie składniki, które chcesz na kanapce.
Typowe pieczywa w hiszpańskich restauracjach:
- pitufo – typowa bułka, którą znajdziesz tylko w Maladze i okolicach. Nazwa „pitufo” oznacza „smurf” i odnosi się do małego rozmiaru rolki.
- viena – większa bułka niż pitufo
- pan integral – chleb pełnoziarnisty
- multicereal – bułka wieloziarnista
- mollete – typowy andaluzyjski pieczywo śniadaniowe. To duża, okrągła bułka, miękka. Fantastycznie smakuje po upieczeniu. To tradycyjny chleb śniadaniowy w wielu częściach Hiszpanii.
- sandwich – typowy chleb kanapkowy
Typowe kanapki śniadaniowe (bocadillos) w Maladze
Wiele typowych miejsc w Maladze oferuje bardzo mały wybór kanapek i nie ma menu, dlatego warto znać najbardziej typowe nazwy bocadillos (kanapek) w języku hiszpańskim. Wiele opcji jest naprawdę typowych dla regionu Andaluzji i wykorzystuje lokalne produkty, takie jak zurrapa i sobrasada.
Najbardziej typowe rodzaje kanapek w Maladze:
- Tomate y aceite de oliva – pomidory i oliwa z oliwek ze szczyptą soli. Dla mnie to najlepsza opcja, a ceny pitufo z Tomate y aceite de oliva zaczynają się od 1,50€. W większości miejsc dostajesz wszystko oddzielnie, więc możesz zdecydować, ile oliwy z oliwek chcesz użyć i ile soli. Najlepszą radą, której nauczyłem się od Hiszpanów, to przełąmanie powierzchni chleba łyżeczką, żeby wchłonął więcej oliwy z oliwek.
- Mixto – ser i szynka
- Catalan – szynka peklowana, oliwa i pomidor
- Jamón serrano – szynka hiszpańska suszona na sucho
- Zurrapa – Przyprawiony sos wieprzowe
- Sobrasada – Pikantna pasta z hiszpańskiej kiełbasy
- Tortilla de patatas – kanapka z tradycyjnym hiszpańskim omletem